Elu5 - Pealkiri - 2019-Lõhenenud ja kuivad huuledSinu huulte nahk on pehme ja väga õrn. Seetõttu võivad teatud tingimuste kokkulangemise korral kahjustused tekkida üsnagi lihtsalt.

Katkised ja kuivad huuled on tülikas probleem mis võib meid kõiki ühel või teisel viisil ning ajal kimbutada.

Enamjaolt ei ole siiski tegu tõsise terviseprobleemiga. Sellegipoolest on mõistlik end kurssi viia peamiste põhjustega, kuidas seda ravida ning hoida tulevikus uute juhtumite tekkimist ära läbi ennetuse.

Põhjused – välised tegurid

Keskkond

Huulte lõhenemine saab peamiselt alguse väliste tegurite ehk meid ümbritseva keskkonna kaudu. Arvestades, et huultel puudub oma niisutusvõimekus ning selline kaitse nagu ülejäänud nahal, siis nende õrnuse tõttu on tegu eriti haavatava piirkonnaga. Külm, kuum või kuiv õhk mõjutab seda õrna nahka igal aastaajal.

Pikaajaline kokkupuude karmide ilmastikutingimustega loob olukorra, kus huulte nahk hakkab kestendema ja lõhenema ning isegi veritsema, mille tõttu võib tekkida kerge bakteriaalne infektsioon. Selline olukord käivitab antud piirkonnas põletikulise protsessi. Selliselt suunurkasid haaravat põletikku nimetatakse Cheilitis Angularis Monilica.

päike ja randPäike

On loogiline, et kui päike intensiivselt paistab, siis katame oma naha riietega või kaitseme seda päikesekreemiga, kus määrime sellega kokku ka näo. Huuled millegipärast jäetakse sageli määrimata, aga seda tegelikult teha ei tohiks. Nagu eelpool mainitud, siis huultel puudub oma niisutussüsteem.

Niisamuti ei oma sinu huuled sellist kaitset nagu tavapärane nahk. Seega on päikesepõletus huultel eriti kiire tekkima. Liigsete UV kiirte tagajärjel võivad huuled kahjustada saada ning tursesse ja põletikuliseks minna. Seega on ülimalt tähtis mitte jätta oma huuli unarusse ning ka neid sobiva kreemiga määrida.

purunuenud klaasVigastused

Huulte kahjustused võivad tekkida läbi otseste näopiirkonna traumade. Huul võib selle tagajärjel paistetada, katki minna ning veritseda.

Kukkumise või löögi tagajärjel tekkinud vigastus võib kooskõlas nt halbade ilmastikutingimustega paranemisprotsessi pikendada või esile kutsuda isegi sekundaarseid põhjuseid nagu nt bakteriaalne infektsioon.

vesiPõhjused – sisemised põhjused

Dehüdratsioon

Vedelikupuuduse üks tundemärke on huulte kuivus. Selline olukord võib tekkida kiirelt kui viibid kuumas kliimas ja ei tarbi piisavalt vedelikke. Samas ei pea alati olema keskkond kõrge õhutemperatuuriga.

Talvine aastaaeg, kus tehakse rasket füüsilist tööd, mille tõttu higistatakse palju ja ei tarbita adekvaatses koguses vedelikke võib samuti kutsuda esile tõsise veetustumise, mis avaldub ka huulte kuivusena.

Samuti võiks ruumisisene õhuniiskus olla umbes 45-60%. Kui maja ventilatsioon on selle tagamiseks ebapiisav võiks tuulutada tubasid või isegi osta õhuniisutaja, mis aitab ka limaskestade tervist hoida.

tervislik toitMikrotoitainete puudus

Sageli on probleem toitumises. Ebapiisava või ebatervisliku toitumise kaudu ei omandata piisavas koguses vajalikke vitamiine ja mineraale, mille sümptomaatika väljendub ka meie naha kaudu. Sellises olukorras kaotab huulte nahk oma elastsuse ja hakkab lõhenema ning veritsema.

Toitumine peab olema tasakaalustatud ja mitmekesine ning eriti peaks jälgima, et toidulaual olev sisaldaks B vitamiine, mis osalevad ainevahetuses, energia tootmises ja immuunsüsteemis.

Ühtlasi aitavad B-vitamiinid hoida meie nahka tervena ning selle puudulikkuse tõttu võivad tekkida erinevad nahaprobleemid nagu nt akne, nahakuivus ja ärrituvus. Tsink ja raud on samuti naha tervise tagamises olulisel kohal, mille puuduse tõttu võivad just suunurgad olla lõhenenud.

huulepulgadAllergiad

Huulte tervist võivad kahandada ka allergilised reaktsioonid. Neid võivad esile kutsuda erinevad huultele kantavad kosmeetikatooted nagu huulepulk kuid ka hambapasta ning ka huulepalsam.

Reaktsioon ei pea alati väljenduma tõsise paistetusega vaid võib tekitada huultes kihelust ja tundlikkust ärritatud naha tõttu kuid ka loomulikult kuivust, punetust, lõhenemist jpms.

Kui sul esineb peale uut toodet mõni selline sümptom, siis lõpeta selle kasutamine koheselt ning vaata, kas rohkem selliseid juhtumeid esile tuleb ning asi ka tõesti selles oli. Tea, et enamik kosmeetikatoodetest poelettidel sisaldavad vägagi mürgiseid aineid ja on tõenäoline, et need võivad tekitada ka allergiaid. Reaktsiooni leevendamiseks võib ka võtta apteegist kättesaadavaid allergiavastaseid ravimeid nagu loratidiin ja zyrtec.

MyMim.Me-Rikkaliku rasvhapete, vitamiinide ja mineraalainete koostisega näo ja kehavahtRavi ja ennetus

Kaitse oma huuli

Pidev kokkupuude külma, kuuma või kuiva õhuga, eriti kui on tuuline võivad huulte tervist oluliselt mõjutada.

Selliste karmimate ilmastikutingimustega kanna regulaarselt huultele allergeenidevaba huulepalsamit mida tuntakse ka kui hügieenilise huulepulgana või selleks sobivat shea ja kakaovõi baasil kreemi. See loob barjääri huulte ja väliskeskonna vahel ning samas ka niisutab. Huulepulk võiks kaitsta ka UV-kiirguste eest.

Samuti võiks huuli määrida ka öösiti, et säilitaksid niiske keskkonna, mille ajal toimub ka taastumine. Huultele võib kanda ka kookosõli, vaseliini ning veidi raskematel juhtudel ka tsinkoksiidi kreemi, mis ei kuivata.

Joo vett

Optimaalne vedelike tarbimine on meie kehale äärmiselt tähtis. See tagab ka, et nahk oleks elastne ja niisutatud. Täiskasvanud keskmisel mehel oleks vaja igapäevaselt tarbida kuni 2L puhast vett. Limiteerida võiks ka alkoholi ja kohvi tarbimist, mis kiirendavad oma kerge diureetilise toime tõttu kehast vedeliku väljutamist.

Külm kompress

Kui on tekkinud paistetus või kerge veritsus nt vigastuse tagajärel, siis on soovitatav huultele asetada midagi jahedat. Rõhksõna on jahedal, sest külma juba kahjustatud ja õrnale nahale asetamine võib süvendada vigastusi. Jahe veega niisutatud taskurätt vms aitab ahendada veresooni ning seega ka alandada selles piirkonnas paistetust.

hügieeniline huulepulkÄra tee

Huulte niisutamine on vägagi tähtis kuid püüa seda mitte teha oma keelega. Sellega sa pühid minema viimsegi rasu ja loomuliku kaitse ning kuivatad nahka veelgi kiiremini.

Kui sul on selline harjumus, siis teadvusta seda enesele ning püüa endaga vaeva näha, et seda kommet vähendada. Sellega seoses väldi ka maitsega hügieenilisi huulepulkasid, sest see võib seda tegevust veelgi suurendada.

httpsecosh.eetoodebioaktiivne-b-kompleks-b1-b12Pöördu arsti poole

Arsti poole pöördumise peale tasub mõelda kui tervisemure on püsinud juba pikemat aega, tunned suurt ebamugavust, huuled on silmaga nähtavalt paistetunud ja on tekkinud haavandid või ulatuslikud koorikud.

Tegu võib olla tõsisema põletikuga, mis on tihti põhjustatud nii bakteriaalsetest või viiruslikest patogeensetest mikroorganismidest ning see olukord võib vajada sekkumist retseptiravimite näol.

 

Autor: Elu5-Ragnar Vaiknemets

Toimetus ja kujundus: Maria-Helena Loik

Pildid: Pexels.com, Pixabay.com

KOMMENTEERI