Maltodekstriin on taimset päritolu liitsüsvesik, enamasti maisist, riisist, kartulist või nisust eraldatav valge pulber. Kasutuskõlbliku maltodekstriini saamiseks tuleb seda enne üksjagu tööstuslikult töödelda.
Esmalt tärklis küpsetatakse. Hiljem, et taimesaadust veelgi lõhustada, lisatakse happeid ja erinevaid ensüüme nagu termiliselt stabiilne bakteriaalne alfa-amülaas. Lõpp-produkt on vees lahustuv ja neutraalse maitsega pulber.
Maltodekstriinid ja maisisiirup on omavahel üsna sarnased. Mõlemate ainete puhul teostatakse hüdrolüüs, mille protsessis lisatakse edasise lõhustumise eesmärgil vett.
Oluline erinevus on nende ainete suhkrusisalduses. Maisisiirupis on vähemalt 20% suhkrut, kuid maltodekstriinis on seda vähem kui 20%.
Kas maltodekstriin on ohutu?
USA ja EU toidu- ja ravimiamet on maltodekstriini heaks kiitnud ohutu toidulisandina. See on arvestatud ka toidu toiteväärtuses ning on osa süsivesikute koguarvust. Samuti on maltodekstriin ohutuks kuulutatud Euroopa Liidus.
Laialt levinud tõenduspõhiste teadmiste järgi peaksid süsivesikud moodustuma 45-65% kogu tarbitud kalorite hulgast.
Rõhutatakse, et enamus neist ei tohiks olla ainult kergesti imenduvad süsivesikud vaid kiudaineterikkad komplekssed süsivesikud, millede glükeemiline indeks on piisavalt madal, et ei tekiks kiiret veresuhkru tõusu ja langust.
Maltodekstriinid on kõrge glükeemilise indeksiga, millest järeldudes tuleb arvestada, et nende tarbimisel tõuseb sinu veresuhkur kiiresti. Iseenesest ei ole selles midagi halba. Keha peab vähem tööd tegema, et salvestatud energiat kätte saada.
Kuna aju kasutab enese tööks valdavalt suhkruid, siis kõik suhkrulaadsed ained on aju jaoks eelistatud energia allikaks.
Seega maltodekstriin sobib kiireks energia sööstuks hästi just treeningperioodidel või võistlustel.
Muretsema peaks antud teemal hakkama alles siis, kui arst on öelnud, et sul on diabeet ehk suhkruhaigus või diabeedi eelne seisund, kus keha ei tule enam veresuhkru stabiliseerimisega toime.
Sellisel juhul peaksid hakkama jälgima kui suur osa tarbitud kaloritest moodustavad maltodekstriinid.
Miks on maltodekstriin su toidu sees?
Maltodekstriin on lihtsasti valmistatav ning seetõttu ennekõike odav. Sellest tulenevalt kasutatakse maltodekstriini enamasti paksendaja või täitematerjalina, et suurendada töödeldud toidu kogust.
Samuti aitab see pakitud toitudel kauem säilida.
Maltodekstriini lisatakse näiteks kiiresti valmivatele pudingitele, tarretistele, salati- ja muudele kastmetele. Seda võib kombineerida ka kunstlike magustajatega, et teha magusaks tooteid nagu valmis puuviljakompotid, desserdid ja joogipulbrid.
Tegelikult ei ole toiduainetööstus ainuke maltodekstriinist kasu lõikav tööstusharu. Järgmine kord kui kehahooldustooteid ostad, siis jälgi koostise tabelit. Kuskilt peaks välja lugema ka maltodekstriini.
Seda lisatakse toote paksendamiseks nt ihukreemidele ja juuksehooldustoodetele.
Milline on maltodekstriini toiteväärtus?
Maltodekstriin sisaldab 4 kalorit grammi kohta, mis on sama kogus kaloreid nagu sahharoosis või lauasuhkrus. Süsivesikud üleüldiselt, olenemata nende pärituolust, sisaldavad 4kcal 1 grammi kohta.
Vahe on vaid selles kui palju peab keha vaeva nägema, et salvestatud energiat kätte saada.
Ära unusta, et keha vajab selleks tööks samuti energiat, mis tuleb kokkuvõttes samast allikast ehk toidust. Maltodekstriini suudab keha seedida sama kiirelt nagu enamus suhkruid, seega on nähtud vaev pea olematu.
Samas on maltodekstriini glükeemiline indeks tavalisest lauasuhkrust kõrgem, jäädes vahemikku 106-136.
Millal peaksid maltodekstriini vältima?
Nagu eelnevalt kirjeldatud, omab maltodekstriin kõrget glükeemilist indeksit. See põhjustab kiire ja kõrge veresuhkru tõusu, eriti kui seda tarbida suurtes kogustes.
Seega kui sul esineb teatud haigus nagu metaboolne sündroom, diabeet või diabeedi eelne seisund, siis peaksid hoolikalt jälgima kui suure osa tarbitud kaloritest moodustavad maltodekstriinid.
Maltodekstriini piiramine on asjakohane, et vähendada nende haiguste või sümptomite süvenemist.
Enamasti väikeste kogustena on maltodekstriin siiski küllaltki ohutu. Seega, sinuga peaks kõik hästi olema, kui tarbid seda ainult piiratult ja arvestad maltodekstriini oma päevase süsivesikute koguse hulka.
Kui sa pole kindel, kuidas see sinu veresuhkru taset mõjutab, siis maltodekstriini oma menüüsse lisamisel kontrolli oma glükoosi taset tihemini.
Ühtlasi on hea teada, et selle aine tarbimise piiramine aitab hoida tasakaalus ka seedebaktereid ehk su mikrobioomi. 2012 aasta uurimuse kohaselt, mis avaldati veebipõhises teadusajakirjas PLoS ONE võib maltodekstriin muuta seedebakterite kooslust, mis omakorda teeb sind haigustele vastuvõtlikumaks.
Maltodekstriin võib pärssida immuunsüsteemi toimimiseks vajalike probiootikumide hulka seedesüsteemis.
Sama uurimus näitas, et maltodekstriin võib soodustada kolibakterite kasvu, mida seostatakse autoimmuunsushäire tekkega, näiteks Crohni tõvega. Kui sul on kalduvus autoimmuunsus- või seedehäire tekkele, siis võib olla hea maltodekstriini pigem vältida.
Maltodekstriin ja gluteen
Kui eelistad mingil põhjusel gluteenivaba toitumist, siis võib maltodekstriinis sisalduv sõna ‘linnas’ (ing. k. malt) sind murelikuks muuta.
Linnaseid tehakse odrast, seega sisaldavad need gluteeni. Samas, kuigi maltodekstriin on tehtud nisust, on see gluteenivaba.
Toetusgrupp Tsöliaakiast edasi (Beyond Celiac) väidab, et maltodekstriini saamiseks töödeldakse nisutärklist nii, et see muutub gluteenivabaks. Seega kui sul on tsöliaakia, gluteenitundlikkus või eelistad lihtsalt gluteenivaba dieeti, võid ikkagi tarbida maltodekstriini.
Maltodekstriin ja kaalu langetamine
Kaalulangetamise seisukohast on maltodekstriini tarbimist mõistlik oluliselt piirata või koguni vältida.
Sisuliselt on tegu siiski magusainega ning selle toitaineväärtus on peale energia andmise peaaegu olematu.
Maltodekstriini ainus mõte toidusedelis on anda kiiret energiat, mida antud juhul just vaja poleks. Selles sisalduv kogus suhkrut võib lõppkokkuvõttes viia kaalu tõusuni.
Maltodekstriin ja geneetiliselt muundatud toit
Lõpetuseks, kuna maltodekstriini kasutatakse tihti odava paksendaja või täitematerjalina, siis toodetakse seda tavaliselt geneetiliselt muundatud maisist (GMO).
USA ja EU Toidu- ja Ravimiameti sõnul on geneetiliselt muundatud mais ohutu ning vastab kõikidele geneetiliselt mittemuundatud taimede standarditele.
Kui soovid valida GMO vältimise, siis ei tähenda see, et pead vältima kõiki maltodekstriini sisaldavad toite. Toidud EUs ja USAs, millel on silt ‘orgaaniline’ on valmistatud geneetiliselt muundamata viljast.
Kas maltodekstriin on sulle üldse kuidagi hea?
Maltodekstriinil on ka erinevaid häid omadusi.
1. Treening
Arvestades, et maltodekstriin on kiirelt imenduv süsivesik, siis on seda sageli sportimise tõhustamise eesmärgil lisatud treeningjookidesse ja -snäkkidesse.
Kulturistide ja teiste sportlaste jaoks, kes püüavad kaalu juurde saada on maltodekstriin peale treeningut hea kiirete kalorite allikas.
Maltodekstriin ei seo seedimisel nii palju vett kui mõned süsivesikud. See hea moodus saada kiireid kaloreid ilma vett liigselt kaotamata.
Mõned uuringud näitavad, et maltodekstriiniga toidulisandid võivad aidata hoida anaeroobset jaksu treeningu vältel.
2. Krooniline hüpoglükeemia
Mõned kroonilise hüpoglükeemia diagnoosiga inimesed tarbivad maltodekstriini koos oma regulaarse ravikuuriga.
Kuna maltodekstriin põhjustab veresuhkru kiiremat tõusu, siis on see tõhusaks raviks neile, kellel on raskusi normaalse veresuhkrutaseme säilitamisega. Kui glükoositase liiga madalale langeb, siis on kiire lahendus läbi selle toote olemas.
3. Pärasoolevähk
On mõningaid tõendeid, et maltodekstriini fermentatsioon soolestikus võib aidata ennetada pärasoole vähktõbe. Hiljutine uuring avastas, et Fibersol-2 – seedetrakti suhtes resistentsel maltodekstriini vormil on kasvajavastane toime. See takistas kasvaja kasvu ilma mingite märgatavate kõrvalmõjudeta.
4. Seedimine
Teadlased on leidnud, et seedetrakti suhtes resistentsel maltodekstriini vormil on positiivne mõju kogu seedimisele. See parandab soolestiku tööd nagu näiteks väljaheite läbimise aega, kogust ja konsistentsi.
Millised on mõned maltodekstriini alternatiivid?
Levinud magustajad, mida kasutatakse kodus toidu tegemisel on järgmised:
- valge või pruun suhkur;
- kookossuhkur;
- agaav;
- mesi;
- vahtrasiirup;
- puuviljamahla kontsentraadid;
- melass;
- maisisiirup.
Kõik need magustajad põhjustavad, nagu maltodekstriingi, veresuhkru suhteliselt järsku tõusu. Kaalu võimalust toitude magustamiseks kasutada püreerstatud, purustatud või viilutatud puuvilju, mis sisaldavad kiudaineid, loomulikult esinevat magusainet, vitamiine, mineraale, antioksüdante ja vett.
Muid paksendavaid aineid nagu guarkummi ja pektiini saab kasutada aseainetena küpsetamisel ja toidu valmistamisel.
Magustajad, mis veresuhkru taset mõõduka tarbimise korral nii palju ei pruugi mõjutada on järgmised:
- suhkrualkoholid nagu erütritool või sorbitool;
- stevial põhinevad magustajad;
- polüdekstroos.
Suhkrualkohole nagu polüdekstroos kasutatakse toitude magustamisel ja neid võib leida töödeldud toitudes, millel on silt “suhkruvaba” või “ilma lisatud suhkruta”. Suhkrualkoholid imenduvad vaid osaliselt, mille tõttu pole neil veresuhkrule sama suur mõju kui teistel magustajatel.
Vaatamata sellele peaks neid kasutama kuni 10g päevas, et ennetada seedetrakti kõrvaltoimeid nagu näiteks kõhupuhitus. Selles suhtes peetakse erütritooli tihti kergemini talutavaks.
Kokkuvõtteks
Nii nagu suhkur ja teised lihtsad süsivesikud võib maltodekstriin olla osa tevislikust toitumisest.
Samas ei tohiks see moodustada olulist osa päevasest tarbitud kaloraaazist. Eriti tähelepanelikud peaksid maltodekstriini tarbimise suhtes olema diabeetikud ja need, kes soovivad kaalust alla võtta.
Kui tarbid maltodekstriini piiratud koguses ja tasakaalustad seda kiudainete ja valguga, võib see lisada väärtuslikke süsivesikuid ja energiat, millest võivad kasu lõigata eelkõige sportlased, kuid ka need, kellel on vaja kiirelt tõsta veresuhkurt.
Elu5 – Ragnar Vaiknemets
Pildid: Pexels.com, Pixabay.com